Zamjenik župana Tomislav Paljak sudjelovao na konferenciji IRE u Salzburgu

Zamjenik župana Tomislav Paljak sudjelovao na konferenciji IRE u Salzburgu

Od 30. rujna do 2. listopada u Salburgu je održana 14. ta konferencija europskih regija i gradova čiji je organizator Institut regija Europe (IRE). Na konferenciji su sudjelovali zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak, ravnatelj Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije Krunoslav Blaži i direktor Garancijske agencije Varaždinske županije Tomislav Šipek.

Tijekom trajanja konferencije raspravljalo se o jednim od glavnih načela Europske unije, a to je načelo supsidijarnosti, načelo prema kojemu odlučivanje o zajedničkim pitanjima mora biti preneseno na najniži mogući stupanj društvene organizacije, dok središnja vlast ima samo ulogu nadopune političkog odlučivanja na mjesnoj razini. Također, na konferenciji u Salburgu članice Instituta regija raspravljale su o mjerama koje treba uvesti regionalna samouprava kako bi se spriječio sve veći odlazak ljudi s ruralnih područja, odnosno mjerama koje bi ih potaknule na povratak.

Institut regija Europe (IRE) ekonomska je i znanstvena institucija sa sjedištem u Salzburgu i dio je privatne fondacije Instituta regija Europe koja je osnovana u jesen 2004. godine. Osnivanjem IRE stvorena je supraregionalna i politički neovisna organizacija u proširenoj Europi, koja na osnovi EU ustava naglašava važnost regija i gradova te općina, smanjuje postojeće nedostatke informiranja, te ima važnu ulogu za ekonomski potencijal regija i regionalne suradnje između regija Europe. Varaždinska županija članica je IRE od 2006. godine.

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”