Vrhovni sud RH odbacio prijedlog za dopuštenje revizije u predmetu JPP-a, Varaždinska županije odmah očekuje isplatu preostalog duga

Vrhovni sud RH odbacio prijedlog za dopuštenje revizije u predmetu JPP-a, Varaždinska županije odmah očekuje isplatu preostalog duga

Nakon što su Republika Hrvatska i Ministarstvo znanosti i obrazovanja lani pravomoćno izgubili spor protiv Varaždinske županije za JPP i bili prisiljeni uplatiti 18,6 milijuna kuna na račun Županije, pokušali su nam uzeti novac izvanrednim pravnim lijekom tražeći reviziju presude Visokog trgovačkog suda RH. Vrhovni sud RH odbacuje taj prijedlog za dopuštenje revizije. 

Ministrica Divjak, kao ministrica u Vladi RH zadužena za obrazovanje uz podršku resornog potpredsjednika Vlade ministra Štromara,  zatražila je i dobila od Vlade odluku da od Vrhovnog suda zatraže poništenje sudskih odluka o povratu novaca Varaždinskoj županiji. Taj zahtjev podnesen je u veljači ove godine, a župan Varaždinske županije Radimir Čačić (Reformisti) na konferenciji za medije najavio je  tužbu protiv ministrice znanosti i obrazovanja i odgovornih osoba zbog nesavjesnog raspolaganja javnim novcem i protuzakonitog postupanja.

Sada,  Vrhovni sud RH odbio je  sve zahtjeve ministarstva znanosti i obrazovanja i Vlade RH i riješio da su presude konačne. Odgovornost za dodatnih 5,2 milijuna kuna koliko su do sada već zatezne kamate pada definitivno na ministricu Divjak i odgovorne osobe.

- Ono što me kao i uvijek veseli, svaka takva odluka otvara prostor za nove projekte i realizaciju svega onog što smo najavili. Ta odluka dovodi do toga da odmah nakon primitka tog novca, kojeg očekujem u cjelini odmah, raspisujemo natječaj za kupolu nad atrijem. Zahvaljujem se ministrici Divjak i ministru Štromaru na neodgovornosti, nestručnosti i  neozbiljnosti, no ovdje je najvažnija zloća i najžalosnije je koliko se trude oteti novce vlastitim građanima. Ministrica Divjak još je malo vremena tehnička ministrica i od novog ministra ili ministrice očekujem punu suradnju sa mnom kao županom u interesu građana Varaždinske županije – rekao je župan Radimir Čačić(Reformisti).


Ministarstvo znanosti i obrazovanja je Varaždinskoj županiji po pravomoćnoj presudi 31. prosinca 2019. uplatilo 18.661.576,32 kuna, od čega je glavnica 14.255.980,42 kuna, a zatezne kamate su 4.405.595,90 kuna. Riječ je o pravomoćnoj presudi po prve dvije od ukupno pet tužbi. Dug po preostale tri tužbe iznosi 30,7 milijuna kuna, od čega je glavnica 26 milijuna kuna, a zatezne kamate 5,2 milijuna kuna. Uz župana Varaždinske županije Radimira Čačića na konferenciji za medije prisutan je bio i zamjenik župana Tomislav Paljak ( Reformisti).

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”