Župan Čačić preuzeo dužnost potpredsjednika Skupštine europskih regija, najveće europske međuregionalne organizacije sa 132 članice

Župan Čačić preuzeo dužnost potpredsjednika Skupštine europskih regija, najveće europske međuregionalne organizacije sa 132 članice

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić je u četvrtak, 4. veljače, preuzeo dužnost potpredsjednika za kulturu, obrazovanje i mlade Skupštine europskih regija (AER), najveće europske međuregionalne organizacije sa 132 članice.

Na online sastanku Izvršnog odbora AER-a predstavio je projekte koji se provode u području kulture, obrazovanja i za mlade, među kojima je „Skillnet“, čiji je cilj osnaživanje strukovnog obrazovanja. U sklopu projekta održana su i dva webinara s ciljem usmjeravanja mladih prema strukovnom obrazovanju, kao i o funkcioniranju obrazovnog sustava u uvjetima pandemije i lockdowna. Moderator prvog webinara bio je zamjenik gradonačelnika Lepoglave Hrvoje Kovač, predsjednik Pododbora za mlade AER-a.

- Iznimno veliki odaziv na oba webinara dokazao je njihovu uspješnost - naglasio je župan Čačić.

Napomenuo je da, posebno u razdoblju kada se na razini EU-a donose najvažniji dokumenti za naredno programsko i financijsko sedmogodišnje razdoblje, postoji potreba za jačim utjecajem regija na izradu nacionalnih planova oporavka i otpornosti EU.

- Pozdravljam zajedničko nastojanje regija da se aktivnije uključe u pripremu nacionalnih planova, za što je potreban inkluzivan pristup nacionalnih vlada koje moraju prepoznati i uvažiti značaj regija i lokalne zajednice, kao razina najbližih građanima. Zahvaljujemo Kataloniji, regiji koja je velika i utjecajna, što se uhvatila u koštac sa zajedničkim problemom. Nadamo se osnaživanju regija, kako međusobnom, tako i u kontekstu utjecaja na politike Europske unije - rekao je Radimir Čačić.

Unatoč pandemiji, nastavljene su i pripreme za program razmjene službenika regionalnih uprava, pa će se održati pripremni online tečaj u suradnji s Europskim sveučilištem Sciences Po iz Dijona, dok će se program razmjene službenika nastaviti provoditi kada epidemiološka situacija to bude dozvoljavala.

Na sastanku je dogovoreno da se, s obzirom na epidemiološku situaciju i aktualne mjere,  iduće proljetno plenarno zasjedanje AER-a, kojem je domaćin trebala biti Varaždinska županija, ipak neće održati u Varaždinu, nego online, no kandidatura Varaždinske županije za domaćinstvo jednog od narednih događaja ove organizacije i dalje vrijedi. Bit će to ujedno odlična prilika za promociju Varaždinske županije i ovog dijela Hrvatske, s obzirom na činjenicu da zasjedanjima prisustvuju župani, odnosno guverneri i ostali predstavnici 132 regije, koliko je zemalja članica ove najveće nezavisne međuregionalne organizacije u Europi.

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”