Župan Čačić predstavio Varaždinsku županiju kineskom tržištu i ponudio ruku suradnje pokrajini Liaoning

Župan Čačić predstavio Varaždinsku županiju kineskom tržištu i ponudio ruku suradnje pokrajini Liaoning

U okviru suradnje Kine sa zemljama srednje i istočne Europe, prošli tjedan održan je peti sastanak „China-CEEC Local Leaders Online meeting“, na kojem su sudjelovali varaždinski župan Radimir Čačić, zadarski župan Božidar Longin, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, kao i veleposlanik RH u NR Kini, Nj. E. Dario Mihelin.

Organizator sastanka bila je pokrajina Liaoning, jedna od industrijski najrazvijenijih u Kini, smještena na samoj granici sa Sjevernom Korejom. Sastanak je održan u sklopu Inicijative Kina 17, čiji je cilj razvoj i unaprjeđenje suradnje između Kine i 17 zemalja srednje i istočne Europe te razvoj strateškog partnerstva između NR Kine i EU. U skladu s ciljem, tema sastanka je bila „Radimo zajedno za razvoj i zajedničku budućnost“.

Za Varaždinsku županiju to je bila prilika za predstavljanje na najvišoj razini i pronalaženje partnera za ulaganje u zdravstveni turizam te jačanje suradnje visokoškolskih ustanova na području županije i Kine.

- Postoje konkretne ideje, jedna je mogućnost ulaganja u Josipovu kupelj, nekadašnji hotel u sklopu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, koji je početkom prošlog stoljeća bio jedan od najreprezentativnijih primjera lječilišno-hotelske namjene. Danas se tamo nalaze ostaci, no postoji kompletna infrastruktura. Drugi vid suradnje je daljnje umrežavanje sveučilišta, Fakulteta organizacije i informacije Sveučilišta u Zagrebu te Sveučilišta Sjever s partnerskim organizacijama iz Kine. I FOI i Sveučilište Sjever su otvoreni za razmjenu studenata i nastavnog osobljarekao je župan Radimir Čačić. 

Dodao je da je Županija otvorena za suradnju i na drugim područjima.

– Kao potpredsjednik Skupštine europskih regija za kulturu, obrazovanje i mlade, nudim suradnju i s tom najvećom europskom nezavisnom međuregionalnom organizacijom. Naravno, i svaki drugi prijedlog je dobrodošao – rekao je župan Čačić. Predstavljanje je zaključio kratkim promotivnim filmom o Varaždinskoj županiji.

Veleposlanik RH u NR Kini, Nj. E. Dario Mihelin naglasio je jake veze između NR Kine i Republike Hrvatske, posebno zahvalivši na pomoći koju je Kina uputila Hrvatskoj u doba pandemije. Suradnjom između hrvatskih županija i kineskih provincija ostvaruju se ne samo investicijski projekti, već se stvaraju partnerske i prijateljske veze. Također je pozdravio priključenje Varaždinske županije, na političkoj i gospodarskoj razini, ovoj inicijativi, stavivši se na raspolaganje za daljnje korake u suradnji Županije i Pokrajine.

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”