Uz načelnika Levaka koji sam za sebe kaže da nema pojma što su to mjere ruralnog razvoja nema ni bržeg napretka u Općini Martijanec

Uz načelnika Levaka koji sam za sebe kaže da nema pojma što su to mjere ruralnog razvoja nema ni bržeg napretka u Općini Martijanec

  • Pročitano 50 puta
  • 02, Čet 21
  • Napisao/la 
  • Vijesti

Izjava načelnika Dražena Levaka da do sad nije čuo što su to mjere ruralnog razvoja nimalo ne iznenađuje iz razloga što je cijeli mandat obilježen neznanjem i nerješavanjem esencijalnih problema u Općini Martijanec, bez imalo sluha o potrebama ljudi koji tu žive već se bavio rješavanjem parcijalnih interesa.

S obzirom da je u svom odgovoru na vijećničko pitanje zamolio edukaciju o mjerama ruralnog razvoja rado ću reći da se radi o programu putem kojeg je općini Martijanec odobreno nešto manje od 7,5 milijuna kuna za izgradnju dječjeg vrtića. 

Kao predsjednik općinskog vijeća u razdoblju od 2013. do 2017. radio sam na pripremi prijave navedenog projekta i vrlo dobro znam što su mjere ruralnog razvoja za razliku od načelnika Levaka koji valjda mislili da su ti novci pali s neba. Priprema projekta i prijava na natječaj bila je u mandatu načelnika gosp. Horvata, a isplata  je došla igrom slučaja u Levakovom mandatu.

Stvarno je otužno i jadno da jedan načelnik općine, a osobito općine kao što je Martijanec, izjavljuje da do sad nije čuo što su to mjere ruralnog razvoja, a takvo neznanje i neinformiranost direktno oštećuje proračun Općine Martijanec. Mislite li da ostali gradonačelnici i načelnici Varaždinske županije do sad nisu čuli što su to mjere ruralnog razvoja? Dakako da su čuli, izdašno ih i koriste što je vidljivo i po puno boljim uvjetima koje pružaju svojim sumještanima. Općina Martijanec je sredina koja upravo vapi za takvim mjerama pomoći, ali isto tako vapi i za načelnikom koji ima viziju razvoja Općine, koji će biti pokretač novih i korisnih projekata, koji zna prepoznati potrebe svojih sugrađana i koji zna puno više o mogućnostima financiranja iz različitih fondova.

Vama na znanje načelniče radi se o mjerama kroz koje se osiguravaju subvencije u velikoj mjeri do skoro 100% pokrića prihvatljivih troškova, a obuhvaćaju osiguranje kvalitetne komunalne i društvene infrastrukture kroz koje će ruralna područja opet postati poželjna mjesta za život i rad. Nabrojiti ću samo neke od prihvatljivih troškova: uređenje nerazvrstanih cesta, ulaganje u građenje i/ili opremanje vatrogasnog doma i spremišta, društvenog doma/kulturnog centra, dječjeg igrališta, sportske građevine, objekta za slatkovodni sportski ribolov (ribički dom), rekreacijske zone na rijekama i jezerima, biciklističke i pješačke staze, otvoreni odvodni kanali, tržnice i trgovi.

Samo brzi pogled na nabrojene kategorije daje  stotinu ideja koje bi se mogle prijaviti na natječaj – nema naselja u kojem nije potrebno uređenje cesta, dio ili svi troškovi opremanja spremišta DVD-a Čičkovina koji su upravo u tijeku mogli su biti pokriveni kroz to, igrala na dječjim igralištima po svima naseljima su dotrajala, neke od prostorija društvenih domova mogle su se opremiti za potrebe sporta – tipa teretane, opremanje rekreacijske zone na rijeci Plitvici kod mlina, otvoreni odvodni kanali za rješavanje problema potoka bujičara,  dio skupe i preplaćene ograde na groblju u Križovljanu mogao se pokriti vanjskim izvorima financiranja itd.

Uzevši u obzir izjavu gospodina načelnika ispada da su ove ideje daleko iznad razine razmišljanja i brige o Općini Martijanec nego što je to trenutna situacija. Jedna je stvar u potpunosti točna, a to je da ću i dalje iskazivati angažman i pomagati Općini Martijanec jer očigledno neki još nisu savladali ni elementarne pojmove. Vrlo vjerojatno im je sada, tri mjeseca prije kraja mandata, kasno početi učiti.                                                                              

Branimir Nađ, općinski vijećnik i povjerenik Općinske organizacije Reformista Martijanec

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”