Održan Sabor Narodne stranke – REFORMISTI

• 12, Sub 21
  • Napisao/la
  • Vijesti

Sabor Narodne stranke – REFORMISTI održao se uz poštivanje svih epidemioloških mjera i trenutno važećih Odluka Stožera civilne zaštite RH, a svi prisutni imali su valjane EU COVID potvrde.

Narodna stranka – REFORMISTI održala je svoj 4. Sabor stranke na kojem su delegati iz cijele Hrvatske izabrali najviša tijela Reformista. Za predsjednika Narodne stranke – REFORMISTI ponovno je izabran Radimir Čačić, za potpredsjednicu Natalija Martinčević, a za predsjednicu Središnjeg odbora Sandra Herman.

Radimir Čačić obratio se svim prisutnima te naglasio kako je pred nama  turbulentno razdoblje.

- Razvoj hrvatskog društva u velikoj mjeri ovisi o hrvatskoj politici, a ona samo vrlo naivnima može izgledati stabilno i unaprijed zadanom. Nominalno, prvi stvarni test odnosa snaga u hrvatskom društvu bit će europski izbori. Naravno, vrlo je moguće i zakazivanje parlamentarnih izbora prije europskih. Rezultate izbora za Sabor može odlučiti sposobnost građanskih centrističkih opcija da donesu prevagu, jer je nakon nestanka HSLS-a kako značajnog političkog čimbenika, a nakon toga i HNS-a, prostor centra, s vlastitom vizijom budućnosti Hrvatske i sposobnošću utjecaja na nju, potpuno ispražnjen.

Osim reformista s jednim zastupnikom, sve ostale političke stranke ili su se utopile u prostor HDZ-a i SDP-a, ili svoje postojanje definiraju odbijanjem komunikacije i suradnje sa nekim od tih političkih polova.

Sposobnost i hrabrost centrističkih stranaka da osmisle samostalnu političku platformu, koja će biti bazirana na rješenjima, a ne isključivo kritici, će biti presudna.

Danas više uopće nema potrebe dokazivati nesposobnost bilo HDZ-a bilo SDP-a za vođenje zemlje, jer su se sveli na stranačke okvire i time postali zarobljenici političke korupcije koja iz toga proizlazi. Za razbijanje tih stranačkih oklopa u kojima je istrunulo i ono što je vrijedilo, nužna je 3. politička snaga koja svoje postojanje ne bazira na ideologiji i negaciji, koja je za mnoge pretpostavka vlastitog postojanja. Nužna je politička poruka bazirana na sposobnosti i rezultatima, te spremnosti na suradnju sa svim demokratskim snagama - i lijevim i desnim - s potpunom sviješću o propustima iz prošlosti cijelog demokratskog spektra. Za to neupitno ne mogu imati i nemaju snage ni HDZ ni SDP.

IMG-430967221584bf69f28a8395d38d3fac-V IMG-71be58711543e8c54b0d9c40b1dcdc42-V IMG-d318ff35fd6906edfdf4dfc4de0d421d-V IMG-d4e13032bf07550c162e85a322533351-V

Naša sposobnost da utječemo na okupljanje dijela centra s kojima dijelimo stavove i vrijednosti, značajno će ovisiti o tome da li ćemo instrumente izvršne vlasti koje imamo iskoristi na način da građani prepoznaju politiku koja promovira njihove interese i pridruže se ili podrže stranku, kao i aktivnost stotinjak naših vijećnika, što nam sve po prvi puta daje mogućnost da stabiliziramo svoju stranačku bazu, a da ne ovisimo samo o porukama na nacionalnoj razini.

Naravno da i poruke na nacionalnoj razini, kao i lokalnoj, moraju predstavljati jasan i čvrst stav, koji bez demagogije i politikanstva zastupa interese građana i uvijek nudi rješenja. Kao i uvijek temelj za postizanje bilo kojeg rezultata je: htjeti, moći i znati. To vrijedi za sve pa tako i za nas.

Disraeli je rekao da konačno nije jezik politike. Na nama je da učinimo sve da vrijeme pred nama bude bolje za svakog hrvatskog građanina i za hrvatsko društvo u cjelini – naglasio je Čačić te poželio svima ugodne i mirne predstojeće blagdane.

Na Saboru stranke izabrani su i članovi:

Nadzornog odbora -  Zoran Kopić, Željko Lekšić, Tihomir Novotni, Lidija Jurinec i Dragan Miljenović

Suda časti:  Marijan Štefanko, Vesna Sabolić, Anita Velić Fabijanić, Ivana Borovec i Davor Kljak

Odbora za Statut: Darko Marinović, Borko Oguić, Katarina Ćosić, Željko Bedeković i Ivan Kolmanić

Na Saboru stranke prisutni su bili i predsjednik Regionalnog Saveza Sjeverozapadne Hrvatske i državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja Tomislav Paljak, glavna tajnica Narodne stranke – REFORMISTI Alenka Košiša Čičin Šajn, članovi nacionalnog predsjedništva Robert Hirc i Jakša Marasović, predsjednik Županijske organizacije Reformista Sisačko-moslavačke županije Darinko Dumbović, predsjednica Županijske organizacije Reformista Zadarske županije  Vesna Sabolić, predsjednik Županijske organizacije Krapinsko-zagorske županije Davor Kljak, povjerenik Županijske organizacije Reformista Međimurske županije  Ivan Kolmanić, predsjednik Reformista Grada Zagreba Krešimir Komljenović, načelnica Općine Donja Voća Sanja Kočet, načelnik Općine Martijanec Branimir Nađ, predsjednica gradskog vijeća grada Varaždina Zdravka Grđan, vijećnica u Gradskom vijeću Grada Varaždina dr. Mirjana Kolarek-Karakaš i dugogodišnji bivši načelnik Općine Nedelišće Darko Dania.